Inspirujte se našimi originálními recepty s produkty ORION na pečení, které vám pomohou vytvořit lahodné tradiční moučníky i nové trendy dezerty přesně tak, jak je máte nejraději.

Čokoládové věnečky
s malinovým krémem

Ingredience:

Těsto (na 15 ks věnečků)

  • 65 g vody
  • 65 g mléka
  • 50 g másla
  • špetka krupicového cukru a soli
  • 65 g hladké mouky
  • 10 g ORION Tradičního kakaa
  • 3 vejce
  • lžička moučkového cukru

Krém

  • 300 g mražených malin
  • 250 g mascarpone
  • 50 g moučkového cukru

Poleva

  • 50 g smetany ke šlehání
  • 15 g másla
  • 60 g ORION Čokolády na vaření

Postup:

  • Začneme s přípravou těsta. Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
  • V kastrůlku smícháme vodu, mléko, máslo, cukr a špetku soli a přivedeme k varu.
  • Poté přisypeme najednou veškerou mouku smíchanou s kakaem a mícháme, dokud se nevytvoří kompaktní směs.
  • Měli bychom mít z těsta kouli, která drží při sobě a sama se odlepuje od stěn.
  • V tuto chvíli stáhneme z plotny, přesuneme do mísy a necháme cca minutu lehce vychladnout, poté začneme se šleháním.
  • Samotné těsto šleháme minutu, aby ještě trochu vychladlo, a poté začneme po jednom přišlehávat vejce. Vždy počkáme, až se vejce kompletně zašlehá, až poté přidáme další. Správnou konzistenci poznáme tak, že je těsto hladké, jde snadno vytlačit ze sáčku, ale zároveň drží tvar a nestéká ze lžíce.
  • Takto hotové těsto přesuneme do sáčku se zdobící řezanou špičkou a vytlačíme na plech cca 15 menších věnečků. Snažíme se, aby byly všechny stejně velké. Nesmíme také zapomenout, že v troubě těsto hodně nabyde.
  • Připravené věnečky na plechu posypeme moučkovým cukrem.
  • Přesuneme do trouby a pečeme cca 25 minut, dokud nebudou věnečky zcela upečené. Troubu hlavně neotevíráme – pokud bychom v troubě najednou snížili teplotu nebo vyndali celý plech příliš brzo, těsto by nám zcela spadlo a zbyly by pouhé placičky. Těsto tedy zkoumáme vždy jen přes dvířka trouby a pokud už na věnečkách nevidíme „škvařící se máslo“ a povrch je tmavě hnědý, tak jsou hotové!
  • Mezi tím, co se nám věnečky pečou, si připravíme krém – maliny rozmixujeme dohladka a dáme vařit. Vaříme cca 5 minut, aby omáčka lehce zhoustla, poté odstavíme z plotny. Nyní bychom měli mít hladkou a celkem hustou omáčku. Pokud nám vadí zrníčka, můžeme ji ještě přepasírovat přes jemné sítko. Omáčku přesuneme do lednice a necháme vychladnout.
  • Lehce prošleháme mascarpone společně s moučkovým cukrem, poté postupně přidáváme malinovou omáčku a šleháme, dokud se vše nespojí. Krém by měl zůstat stále velmi hustý.
  • Nyní připravíme čokoládovou polevu. Smetanu, máslo a nalámanou čokoládu rozpouštíme ve vodní lázni, dokud nám nevznikne hladká omáčka. Odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout.
  • Upečené věnečky vyndáme z trouby a necháme je také vychladnout. Poté je rozřízneme, naplníme krémem pomocí cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobíme čokoládovou polevou. Dobrou chuť!

Autorkou receptu je Markéta Marešová – lzickacukru.